Repül a bálna… Jah, csak a NASA szállítja az űrkapszuláját.

Az óriási méretű, a NASA tulajdonában álló 2 bálna alakú repülőgép kizárólag nekik lett tervezve. Ez a monstrum a Super Gruppy nevet kapta, és összesen 26 tonna mozgatására képes.

jelenleg az Orion űrkapszula szállítására vették elő újra a repülő bálnát. Az űrkapszula most egy tesztelésre kell hogy menjen Ohióba a Kennedy űrállomásról. A tervek szerint az Orion lesz az az eszköz, amellyel az űrhajósok eljuthatnak a Holdra, és később talán a Marsra is. Minderre a 2020-as években kerülhet sor, ám előtte még egy háromhetes küldetésre küldik az űreszközt, amely során eljut a Holdig, majd visszatér a Földre. Ezt megelőzően azonban még a Földön kell vele elvégezni néhány igen fontos tesztet, hogy kiderüljön, egyáltalán bírni fogja-e a világűr jelentette strapát.

Az Oriont ezért pakolták most bele a Super Guppyba, ami hétfőn landolt Ohióban. A középen 200 fokos szögben szétnyitható repülőgépbe befért a hatalmas rakomány – ami nem csoda, a raktérbe ugyanis 26 tonnányi rakományt lehet bepakolni.

A NASA tervei szerint a következő két hónapban az Oriont beteszik a világ legnagyobb vákuumkamrájába, ahol extrém hőmérsékletet kell elviselnie. Mindez azt jelenti, hogy -156-tól egészen (plusz) 148 Celsius-fokig kell bírnia a strapát. Emellett tesztelni fogják a szerkezet elektronikai rendszereit is.

Miután elvégezték a vizsgálatokat, az űrkapszula visszarepül Floridába, ahol az utolsó simításokat is elvégzik rajta, és kijavítják az esetleges hibákat. Ha minden a terv szerint halad, 2021-ben indulhat útnak a szerkezet.

Forrás: HVG.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük