Ha nem fizeted a TB-t nem kapsz ellátást.

Elvehetik az ingyenes ellátást 3 havi TB tartozás miatt

Már az országgyűlés asztalán van a javaslat, miszerint az aki 3 hónap alatt egyszer sem fizette be a 7500 forint összegű társadalombiztosítási díjat, az automatikusan elesik mind az ingyenes orvosi ellátástól, mind pedig a gyógyszertámogatástól egyaránt.

Nem lesz sárga jelzés. Csak egyből tiltás.

Eddig a rendszer, mely azt figyelte hogy ki rendelkezik érvényes TB-vel és ki van elmaradva figyelmeztető úgynevezett sárga jelzést küldött. Ez úgy fog módosulni – amennyiben elfogadják a javaslatot – hogy a rendszer 3 havi elmaradás után azt fogja jelezni, hogy az adott személy már nem rendelkezik érvényes társadalombiztosítással. Ezután érvénytelenítené a Taj-számot is.

Ez a szigorítás közel 100 ezer embert érinthet.

Két társadalmi csoport egészségügyi ellátásán is szigorítana az új társadalmi biztosítási törvény. A jövőben „büntetné” a rendszer azokat a külföldi munkát vállalókat, akik itthon és abban az országban is igénybe veszik a társadalombiztosítási ellátásokat, ahol dolgoznak, valamint azokat is, akik nem fizetik rendesen az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ők a jövő nyártól elveszíthetik a térítésmentes orvosi ellátást.

fogalmazta meg a népszava.

Indoklás és háttér

Indoklásként azt mondták, hogy valójában a visszaéléseket szeretnék visszaszorítani, és akinek egyébként minden hónapban rendszeresen történik a befizetés munkáltató által annak semmi félnivalója nincs. Viszont azért ez egy kicsivel árnyaltabb. Az említett 100 ezer ember az egyéni szerződéses partnerek számát is tükrözi. Tehát elmondható hogy a feltételezett visszaélések ebből a körből kerülhetnek ki. De a visszaélések számának leszorítása mellett másokat is büntet ez az új javaslat. Hiszen nem elhanyagolható tény, hogy javarészt diákok, és azok az emberek lesznek érintve akik két munkahely között vannak. Azaz ez azt is jelenti hogy ha valaki otthagyja a munkahelyét, és 3 hónapig nem tud máshol elhelyezkedni, annak lépnie kell az egyéni szerződés megkötésének lehetősége felé, hiszen ha nem teszi, akkor ugrik a TB.

Valamint a külföldön munkát vállalók is hatalmas döntés előtt állnak. Sokan egyszerűen abban az országban ahol munkát vállaltak fizetik a TB-t, még itthon csak egyéni szerződéssel történik a befizetés. Nálunk, azaz Magyarországon ez nem teljesen tiszta. Az intézkedés ezt a kiskaput szeretné becsukni. Ergo a külföldi munkavállaló vagy hazajön és itthon fizeti csak a TB-t vagy kint marad, és teszi mindezt abban az országban ahol dolgozik. Amennyiben kiderül hogy valaki kihasználja az eddig elérhető kiskaput, az visszamenőleg is meg kell fizesse a tartozását (Adótartozásként lesz behajtva), persze addig nem lesz TB-je, sem itthon, sem más országban.

A szigorítás megannyi kérdést tisztázatlanul hagyhat. Az inzulinnal élők, de TB nem fizetőkkel mégis mi lesz? Mennyibe fog kerülni akkor az életmentő inzulin? Ezt hogy lehet TB nélkül, esetleg fizetés nélkül beszerezni. Ez érinthet természetesen az inzulinhoz hasonló gyógyszeripari termékeket is, melyek nélkül bizony sok ember kerülhet hatalmas egészségügyi kilátástalanságba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük