4 tűzoltó gyújtja fel fél Amazoniát?

Önkéntes tűzoltókra fogta a Brazil kormány az amazóniai erdőtüzeket.

Augusztusban a Brazil elnök, Jair Bolsonaro azt nyilatkozta, hogy szerinte civilek gyújtogatnak az amazóniai erdőkben. Bizonyítékai ekkor nem voltak, s a világ nem is igen hitte el Bolsonaro feltevéseit. Ezt akkor azzal magyarázta, hogy a civilek azért teszik mindezt hogy szégyent hozzanak a kormányra. Az elnök ekkorra már kész gazdasági tervekkel rendelkezett, melyek minden környezetvédelmi aggályt figyelmen kívül hagyott, és melyek az Amazonas-al kapcsolatban gyökeres változásokat eredményeztek volna.

Több környezetvédő is úgy gondolta, hogy az elnök tervei megvalósításához megannyi erdőt fog elpusztítani. A radikálisabb nézetek szerint az erdőtüzeket maga a kormány idézte elő, segítve a fentebbi gazdasági célok elérését, azzal hogy kiégetik a “fél Amazonas-t”. A radikális csoportok feltételezései mellett, viszont az is igaz, hogy a környéken élő gazdák maguk is sok erdőtüzet okoznak, sokszor szándékosan. Mindezt azért is teszik hogy ezáltal földterületekhez jussanak, mondani sem kell, hogy illegálisan.

Az idén több mint 75 ezer erdőtűzet észleltek és regisztráltak ezen a vidéken. Ez a 2018-as adatoknál 80 százalékkal több. Ebből több elemző is a szándékosságot támasztja alá.

Bolsonaro első állításai szerint a szárazság okozta a tüzeket. Majd civil szervezetekre gyanakodott, közben a kormány terveit nem vitte a világ elé. Most viszont újabb lendülettel gyanúsít az elnök immár önkéntes, azaz civil tűzoltókat. Tegnapi napon, kedden 4 önkéntes tűzoltót is letartoztattak, a hatóság állítása szerint több keletkezett és nagymértékű erdőtűzért is felelősek. Oknak azt hozták fel, hogy így akartak több pénzt kicsalni az önkéntes tűzoltóság részére a kormányzattól.

A letartoztatások ellen több civil szervezet is hangot emelt. Szerintük ez egyfajta bosszúhadjárat, amiért nyíltan támadják a Brazil kormány nézeteit, és amiért azt hangoztatták, hogy az összes (de a legtöbbért) esetért maga Bolsonaro a felelős.

Mindeközben az oltásra megannyi támogatás érkezett, de még így sem elegendő a tűz teljes megfékezésére.

One thought on “Önkéntes tűzoltókra fogta a Brazil kormány az amazóniai erdőtüzeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük