Mesterséges intelligencia figyeli a vásárlók testbeszédét, és szűri a bolti szarkákat.

Japánban új mesterséges intelligencia szoftvert használnak / tesztelnek a vásárlók testbeszédének figyelemmel kísérésére, és olyan jeleket keresnek, amelyekkel kiszűrhetik a bolti tolvajokat is.

A tokiói Vaak cég által gyártott szoftver különbözik a hasonló termékektől, azoktól amelyek az arcok és a bűnügyi nyilvántartások összeegyeztetésével működnek. Ehelyett a Vaak Eye emberi viselkedést, testbeszédet elemez a bűncselekmények előrejelzésére.

A vállalat alapítója, Ryo Tanaka azt mondta, hogy csapata 100 000 órás munkával táplálta be az algoritmust annak érdekében, hogy mindent figyeljen a vásárlók arc-kifejezéseitől a mozgásukig és a ruházatukig.

A Vaak Eye a múlt hónapban elindult, és Japánban már 50 üzletben került forgalomba. Vaak azt állítja, hogy a tesztidőszak alatt 77% -kal esett vissza a bolti tolvajok miatti anyagi veszteségek. Ez a szoftver segíthet csökkenteni a globális kiskereskedelmi veszteségeket (a lopások miatt), ami 2017-ben 34 milliárd dollárt ért el a Global Shrink Index szerint.

Morális kérdéseket is felvet a program

Az VaakEye használata sok etikai kérdést is felvet.

“A szoftver megakadályozhatja a lopásokat, de vajon azt is meg fogja, hogy bárki is bemenjen olyan boltba, ahol ilyen szinten figyelik meg minden lépését?”

-> mondta Euromonitor kiskereskedelmi elemzője, Michelle Grant.

A Vaak alapítója pedig így fogalmazott:

Ennek eldöntése nem a mi feladatunk, amit mi biztosítunk, az a gyanús mozgások továbbítása testbeszédek alapján. Nem döntenünk arról, hogy ki bűnöző, ezt az adott bolt fogja eldönti, és arról sem hogy ki megy be a boltba.

-> mondja Tanaka.

Hasonló kezdeményezés Angliában volt már, az egy arcfelismerő rendszer volt, viszont az emberi jogi szervezet ott betiltotta a program használatát. Az MIT is szkeptikus maradt. Azt állapították meg, hogy a hasonló programok akár nemi, faji (bőrszín) torzításokra is képesek. Tanaka erre is gyorsan reagált. Elmagyarázta, hogy a VaakEye nem a bőrszínt, vagy a nemet figyeli, hanem a mozgásokat, cselekvéseket és teljesen mindegy, hogy az adott személy milyen rasszba tartozik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük