valóság vagy kamu?

Ilyet még nem láttál. Valóban itt járunk, vagy ez valami trükk?

Ajánlott megnézni az alábbi videót. Mindenki tippeljen egyet, hogy ez valóság vagy “kamu”, mielőtt elolvasná a videó alatti folytatásunkat. Nem ér csalni. 🙂

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre, hogy miként döntöttél, ha gondolod oszd meg velünk Facen is. S, akkor jöjjön az igazság.

A fenti videót a Corridor Digital csapatnak köszönhetjük. Ők azok a srácok akik mesterien kezelik a CGI-t (Computer Generated Imagery, számítógép által, illetve azon létrehozott képi megjelenés) mint azt a fentiekben igencsak jól szemléltetik is. Tehát aki arra voksolt hogy ez egy trükk az jól tette. De aki valóságnak gondolta se érezze becsapva magát. A CGI sokszor olyan élményt ad bárkinek, hogy nem lehet eldönteni mi a valóság, illetve hogy hol ér véget és hol kezdődik a filmes trükk. Pont ez is a lényege. Becsapni az egyik fő érzékszervünk által az agyunkat. A látásunk tréfál meg és vezet félre minduntalan amikor hasonló videókba botlunk.

CGI rövid bemutatása…

2 dimenziós CGI elemek elsőként 1973-ban jelentek meg. Nem kisebb filmben mint a Feltámad a Vadnyugat-ban. majd 77′-ben a Csillagok Háborúja című filmben is felütötte a fejét. Egészen szép menetelését a 2000 -es évek számítógépek által nyújtott különleges effektusai vitték el az általunk is ismert formába.

Nem meglepő hogy manapság már bármilyen moziterméknél bevetik a CGI-t, mert egy, sokkal látványosabb, kettő olyan képi világot teremt amit csak nagyon-nagyon sok millió dollárból / euróból lehetne fizikálisan megvalósítani.

A Virtuális / vizuális forradalom halkan ért el minket, de 2000 után már egyre nehezebb volt megkülönböztetni a fizikális és a számítógépek által generált “valóságot”. Bejöttek a virtuális kaszkadőrök, akik már sokkal jobban mozogtak és mutattak a filmvásznon mint bármely igazi.

Az igazi áttörés a CGI idővonalán talán a Final Fantasy 2001-es majd a 2006-os kiadása hozta el. A 2006-os FF -ről mondták elsőként hogy valódi CGI áttörés. Nem is csoda, hiszen az egész film kizárólag ezzel a technológiával készült, s bár ekkor még látható volt a kontraszt, mára ez már teljesen eltűnni látszik. A fenti videó épp ezért akár simán meg is téveszthet, ezáltal becsaphat bárkit.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük