Így fogná be az ellenzéki képviselők száját a Fidesz

A Fidesznek végképp elege lett abból, hogy megpróbálják ellenőrizni munkájukat, továbbá, hogy az ellenzéki képviselők ellehetetlenítésük határán radikálisabb eszközökhöz nyúlva próbálják kinyilvánítani véleményüket, mint tették azt egyes parlamenti üléseken, vagy az MTVA-ba való bejutásukkor. 

A kormánypárt ezért most benyújtott egy olyan törvényjavaslatot, amiben brutálisan korlátoznák az országgyűlési képviselők jogkörét. 

A szavazók által megválasztott képviselőknek már nem lesz joguk kizárólag képviselői igazolványuk felmutatásával belépni közintézményekbe és akár 8 napra is kitilthatják őket a parlamentből egy tábla felmutatásáért két havi tiszteletdíjuk megvonása mellett. Ezen időszak alatt szavazásra sem lesznek jogosultak, csak ha valakit megbíznak maguk helyett.

“És ha Kövér kitiltja az egész ellenzéket, a Fidesz fog helyettünk szavazni?!”

-teszi fel a kérdést Facebook-oldalán Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, aki akciói miatt az országgyűlés egyik legtöbbet büntetett tagja. A politikus szerint

“Az országgyűlési törvény most benyújtott módosítása a parlamentarizmus megcsúfolása. Ott tartunk, hogy a Fidesz napi gyakorlattá akarja tenni az ellenzéki képviselők kitiltását a munkahelyükről.” 

Szél emellett úgy látja, hogy a képviselők közintézményekbe való belépési joga is érvényét veszti azáltal, ha azt előzetes egyeztetéshez kötik, hiszen ezáltal épp váratlan érkezésük hatása marad el. A jogsértéseket az intézmények könnyebben tudják elfedni előlük.

A törvénytervezet alapján a házelnök akár 6 hónapnyi fizetést is elvonhat a képviselőktől, amennyiben a képviselő fizikai erőszakot alkalmaz, vagy “az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza.”

A házelnök a fizikai erőszaknál akár 60 naptári napra, azaz két hónapra is kitilthatja a képviselőt a parlamentből, utóbbi esetben pedig 30 napos kitiltás is kiszabható.

Szigorodnak továbbá a jegyzőkre vonatkozó szabályok is, amik főként Szilágyi Györgyre és Tordai Bencére lehetnek hatással. A jegyzői megbízatás ugyanis megszüntethető lesz, amennyiben “adott országgyűlési cikluson belül az ülésnapról vagy ülésről kizárás fegyelmi intézkedést két alkalommal vagy a kitiltás fegyelmi intézkedést egy alkalommal jogerősen alkalmazták vele szemben.”

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője szerint a Fidesz által benyújtott törvénytervezet a népképviselet elleni nagyon durva támadás.

A poltikus az Alfahírnek adott nyilatkozatásban elmondta, hogy 

“abban az esetben, ha bármilyen politikust ki akarnak tiltani a Parlamentből vagy a képviselői irodaházból, akkor lényegében a szavazók képviseletét teszik lehetetlenné.”

A Jobbik ezért mind jogi, mind politikai eszközökkel megpróbálja megakadályozni ezen törekvések érvénybe lépését.

Jakab emlékeztetett, hogy a magyar emberek az önkormányzati választásokon pont az ilyen diktatórikus eszközökre és erőszakos politizálásra mondtak nemet. A kormányzat viszont nem azt a következtetést vonta le a választók üzenetéből, hogy valóban el kellene mostmár kezdeni kormányozni és az ellenzéki javaslatokat is befogadni, hanem azt, hogy még erőszakosabban és diktatórikusabban kell irányítani az országot.

“Ha ezt a Fidesz folytatja, akkor előbb utóbb a magyar nép fog pontot tenni ennek a történetnek a végére azzal, hogy megbuktatja őket országosan is.”

12 óra / lapszemle / a legfrissebb hírek cikkek a nagyvilágból

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük