Indiában a mesterséges intelligencia ad jogsit

A megoldást a Microsoft szakemberei alkották meg.

A redmondi konszern kutatórészlege fejlesztette ki azt a Harnessing AutoMobiles for Safety (HAMS) nevű szoftvert, amely a mesterséges intelligencián alapul és kiváltja a vizsgáztatókat. A programnak köszönhetően senkinek sem kell ülnie a vizsgázó személy mellett, hanem az egész folyamat egy okostelefon és a kifejlesztett alkalmazás bevonásával zajlik.

A Microsoft Research adatai alapján az elmúlt hetekben Dehradunban több száz helyi lakos tette le ilyen módon sikeresen a járművezetői vizsgáját. Ez elsősorban a HAMS érdeme. A megoldás ugyanis feltérképezi a környezetet, figyeli a sofőr tekintetét és azt is felismeri, ha hibázik. Indiában egyébként a közúti járművezetői vizsgát nem a közutakon teszik le a jelentkezők, hanem egy erre a célra kijelölt elzárt területen, ahol különböző kanyarok és egyéb forgalmi akadályok vannak, ezáltal az érintettek egy viszonylag könnyen kiismerhető környezettel szembesülnek.

A vizsga alatt a visszapillantó közelében helyezik el a szoftvert futtató okostelefont, valamint a rendszer az előre és hátulra felszerelt kamerák, illetve szenzorok segítségével ellenőrzi a különböző adatokat. Azt is felügyeli, hogy a gépkocsi az egyes meghatározott helyzetekben éppen hol található, legyen szó egy parkolási manőverről vagy egy körforgalomba való behajtáskor. A mesterséges intelligencia és a szenzorok segítségével feldolgozott adatokból a rendszer pontosan látja, hogy az adott személy végrehajtotta-e az elvárt manővert vagy sem, legyen az csupán a környezet felmérése, a visszapillantó tükrök használata vagy a közlekedési helyzet megfigyelése.

Azért, hogy a program tudja, hogy mi a feladata és az autós a tesztpályán hol van, az út mellett optikai kódokat tartalmazó táblák vannak elhelyezve. A kódokat az okostelefon kamerái érzékelik és feldolgozzák azért, hogy a mesterséges intelligencia megfelelően tudjon azokra reagálni. A megoldás előnye, hogy csökkenthető a vizsgázóra nehezedő nyomás és ezzel párhuzamosan a költségek is mérsékelhetők – különösen több személy vizsgáztatása vagy a megismételt vizsgák esetében.

12 óra / lapszemle / a legfrissebb hírek cikkek a nagyvilágból

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük